FORSKOLIN - NÁVRAT ZAKÁZANÉ, EXTRÉMNĚ ÚČINNÉ BYLINY

Forskolin byl několik let v Česku a EU povolený jako doplněk stravy. Potom zakázaný, protože se jevil jako příliš účinný a některým uživatelům potenciálně nebezpečný, což je ovšem každý bylinný extrakt. Nyní se oficiálně vrací. Podívejte se, co všechno umí a co už o něm bylo vědecky zjištěno.

Návrh bez názvu (6)

Účinky forskolinu ve dvou bodech:

  1. Pomáhá se spalováním tuku jako žádný jiný bylinný extrakt na trhu pomocí toho, že zvýší aktivitu thyroidních hormonů (štítné žlázy). Je mnohem účinnější než kofein, synefrin či yohimbin a přitom nemá jejich nežádoucí vedlejší účinky.
  2. Zvyšuje hladinu testosteronu. Účinek přírodního forskolinu bývá srovnáván se syntetickým anabolickým steroidem oxandrolonem – tedy látkou, která umožňuje najednou hubnout, a přitom nabírat svaly. U obou je hubnoucí efekt výraznější a nabírání svalů menší, nejedná se o monstrózní přírůstky. (Mimochodem, oxandrolon je jediný steroid, který rády užívají i ženy.) Forskolin, však na rozdíl od oxandrolonu není toxický pro játra a protože není vázaný na androgenní receptory, jsou přírůstky svalové hmoty trvalejší. Obecně je výhodný i do diet, kdy nechcete ztrácet svaly, či po skončení diet, kdy chcete zabránit jo-jo efektu.

Má to pouze drobné háčky: nesmíte mít potíže se štítnou žlázou, se srdcem, ledvinami či játry, pak forskolin není pro vás.

Kde roste a jak ho využívá tradiční medicína a léčitelství?

Forskolin (neboli též coleonol) je látka získávaná z byliny Coleus forskohlii (Plectranthus barbatus), pod lidovým názvem známé jako Africká kopřiva. Patří do podobné skupiny jako máta peprná a roste různě po světě, ve východní Africe, i po celé Asii, od Thajska po Nepál.


Zaměříme se hlavně na to, k čemu může forskolin sloužit pro sportovce a fitness. Několik skupinových studií uvádí:

  • Během 12 týdnůzaznamenala testovaná skupina obézních mužů nárůst celkového testosteronu v rozmezí 16.77 +/-33.77% oproti skupině, která brala placebo a pohybovala se v rozmezí 1.08 +/- 18.35%. Volný testosteron se u skupiny užívající forskolin pohyboval v rozmezí 3, 47+/-8, 1 %. Použitá dávka byla 250 mg 10% forskolinu denně.
  • V 8 týdenní studiiženské testované subjekty shodily průměrně 4 - 16 kg váhy, zatímco zaznamenaly vzrůst čisté svalové hmoty, aniž by prováděly posilovací trénink. Hladina krevního tlaku se u testovaných osob snížila na normální hodnotu.
  • Ve 12 týdenní studiismíšená skupina 50 mužů a žen zaznamenala bez silového tréninku 1,78% zvýšení čisté svalové hmoty (v porovnání s 0,2% u placebo skupiny) a snížila tělesný tuk v průměru z 35,8 % na 34% (zatímco placebo skupina vykázala naopak zvýšení o 0,2 %).

Pomocí čeho pomáhá forskolin pálit tuk v těle?

Forskolin aktivuje cAMP, který reguluje glukózu v krvi a úroveň tukového metabolismu. Zvýšená úroveň cAMP snižuje krevní tlak, zabraňuje krevním sraženinám, podporuje roztažení cév, zvyšuje ventilaci průdušek, a především zvyšuje vylučování thyroidních hormonů a urychluje lipolýzu (rozklad tuků).

Forskolin zvýší hladinu hormonu T3 ve svalech a energie uvolněná z tuku je potom použitá jako energie pro trénující svaly. Právě proto, že forskolin urychluje lipolýzu (uvolnění tuku z tukových buněk do krve), pomáhá pálit i onen „tvrdohlavý“, zbytkový tuk, který se obvykle špatně spaluje pouze cvičením a dietou. Aktivace cAMP je ono pomocné nakopnutí.

Některé studie o forskolinu udávají, že celkový úbytek váhy není velký (úbytek tuku se vyváží nárůstem svalové a dokonce i kostní hmoty), nicméně oproti kontrolním skupinám s horšími výsledky, skupina užívající forskolin tělesnou váhu rozhodně nezvyšuje.

Co dělají jiné spalovače a čím je forskolin výhodný?

Mezi vyznavači fitness životního stylu patří mezi oblíbené spalovače tuku tzv. termogenní stimulátory, které zrychlují metabolizmus, mírně zvyšují tělesnou teplotu a tím podporují zvýšený výdej energie a následné spalování tuku. Mezi nejznámější složky termogenních stimulátorů patří např. kofein, nebo synefrin.

Společným rysem těchto spalovačů tuku je, že termogenního efektu je dosaženo prostřednictvím stimulace CNS (centrální nervová soustavy) a kůry nadledvinek (noradrenalin). Následně je podnícena na produkce cAMP, čímž dochází k aktivaci enzymu lipázy.

Negativní však je, že kvůli stimulaci CNS dochází ke známým nežádoucím vedlejším účinkům jako je třes, nevolnost, bolesti hlavy, zvýšení tlaku, následný rychlý nástup únavy, nebo dokonce různé srdeční dysfunkce. Forskolin však stimuluje cAMP přímo, bez pomoci nervové soustavy, takže nemá klasické vedlejší účinky jiných „fat burnerů“.


Jak forskolin zvyšuje testosteron a pomáhá budovat svaly?

Opět pomocí cAMP, vždyť jde o způsob, jak spolu komunikují buňky. Pokud se zvýší úroveň cAMP ve varlatech, napodobuje se tím aktivita luteinizačního hormonu a to se přeloží do zvýšení produkce testosteronu. Podstatné přitom je, že zvýšená hladina cAMP v kosterních svalech vede ke zvýšené syntéze proteinů, což je posíleno ještě zvýšením testo - steronu, pokud se dostane do svalů. Takto působí forskolin na růst svalů hned dvojím způsobem. Podobně by podle některých výzkumů měl fungovat i cordyceps. Pro uklidnění ženských čtenářek, kterým jde primárně o pálení tuku – růst svalů u žen při užívání forskolinu nemůže být velký, protože při absenci varlat působí cAMP jenom ve svalech, což má slabší efekt.

Produkt SLIM&DETOX obsahuje 340mg Forskolinu v denní dávce. V kombinaci se zeleným čajem, l-carnitinem a dalšími látkami tvoří účinný spalovač tuků.

Pro koho forskolin není vhodný?

Coleus Forskohlii není klasicky doporučován malým dětem, těhotným a kojícím matkám, neboť tyto skupiny nelze eticky vědecky zkoumat ohledně potenciálně škodlivých efektů. Kdokoli má těžké (polycystické) onemocnění ledvin a jater, by si s forskolinem neměl zahrávat. Pokud užíváte léky na krevní tlak, jako jsou beta-blokátory, pak smí být Coleus Forskohli užíván, ale pouze pod dohledem lékaře. Podobně je tomu s léky snižujícími srážlivost krve, opět je nutné vše konzultovat s lékaři. Kdokoli, trpící srdečními problémy typu tachykardie nebo arytmie, by se měl produktům s forkolinem vyhnout.